REACCIÓ QUÍMICA
Àmbit: Literatura Juvenil
Editorial: Claret
Col·lecció: Solidaris
Any publicació: 2015
Idioma: Català
La Clara és una noia, cega de naixement, que fa batxillerat en un institut de l’Eixample de Barcelona. És reservada i desconfiada, sempre pensa que els altres li volen fer mal o aprofitar-se’n. El seu caràcter s’ha anat tancant, especialment des que el seu pare va morir en un accident de transit poc després de separar-se de la seva mare . Una de les seves poques amigues és la Marta, una noia extravertida que mai no dóna cap importància al fet que ella sigui cega.
Aquest any anirà a unes colònies esportives que cada any organitza la ONCE a una casa del Maresme. També hi anirà en Ferran, germà de la Marta, que fa segon de batxillerat i que per culpa d’una classe de química que li va donar a la Clara, sent que se n’ha enamorat.
Aprofitant un joc de penyores que es fa el primer dia, en Ferran decideix que ha de fer el possible per intentar entendre millor el món de la Clara.
Aquest és un llibre construït de forma col·lectiva amb un grup de nois i noies invidents – Jordi, Sergi, Georgiana, Laura, Guillem, Víctor i Sara – i el suport del Centre de Recursos Educatius de la ONCE a Barcelona. Ha estat un projecte amb una execució llarga, ja que tot el procés ha durat més d’un any, però cada projecte té el seu propi ritme. Per dur-lo a terme he hagut de demanar-los que m’expliquessin moltes coses del seu dia a dia, no només des del punt de vista pràctic – com escullen la roba, com s’orienten, com treballen amb l’ordinador, com es mouen o com mengen – sinó també des del punt de vista emocional – com es relacionen amb els amics i la família, com assumeixen algunes discriminacions, com maduren abans d’hora – També he descobert el Goalball, un esport practicat per persones amb discapacitat visual i he assistit a algun torneig on he vist que la competitivitat és la mateixa que en qualsevol altre esport. El suport del CRE de la ONCE ha estat bàsic i especialment del seu director, en Manel Eiximeno. Els drets d’autor han estat cedits de forma solidària per a millorar l’esport per a persones cegues.
CLAUS DEL PROJECTE
Una historia romàntica que ensenya que només hi ha fronteres mentals.
La portada també ha estat dissenyada pels amics de La Casa de Carlota.
La novel•la ha estat transcrita al llenguatge Braille
> Projecte: Novel·la juvenil de creació col·lectiva feta amb joves amb discapacitat visual
> Suport: Centre de Recursos Educatius de la ONCE a Barcelona i Institució de les lletres Catalanes
> Protagonistes: Joves invidents que no creuen en els límits
> Solidari: Els drets d’autor s’han cedit per a projectes vinculats a esport per a persones cegues